blockchain

0
muhamedturkanovic je objavil/a 11 junij 2017

Verige podatkovnih blokov

bit
0
KPuc je objavil/a 11 oktober 2017

v skupini so potrdili izraz "veriženje blokov" in ga vnesli v Islovar

0
eftomi je objavil/a 15 februar 2018

Menim, da to ni v redu, saj je "blockchain" samostalnik, ki predstavlja verigo blokov, ne pa postopek (veriženje). V angleščini se napiše "blockchain" in ne "block chain". V slovar sem dodal "veriga blokov", kar se najpogosteje pojavlja v slovenskih besedilih kot ustreznica. Pri kandidatki "veriga podatkovnih blokov" je odveč "podatkovnih", ker je blok že razložen z "množica podatkov, ki se skupaj shranjujejo ali skupaj prenašajo", tretja varianta "bločna veriga" pa napačno asociira in tudi ne nastopa zelo pogosto.

0
muhamedturkanovic je objavil/a 15 februar 2018

Povzeto iz dis slovarčka, menim, da je potrebna še razprava o sami besedi BLOK, saj se na dis navaja "veriga skupkov" ali "veriga podatkovnih skupov", saj izhajajo najverjetneje po SSKJ, kjer blok nima primernega pomena, ki pride tukaj v poštev, ali pač:

blók -a m (ọ̑) 1. veliko, večstanovanjsko poslopje: stanuje v novem bloku; stanovanjski bloki; univerzitetni bloki na Prulah; tovarna je zgradila za delavce tudi samski blok za neporočene // strnjena skupina stavb: blok hiš // skupina barak v koncentracijskem taborišču: karantenski, prehodni blok / pred blokom XIII sedijo kaznjenci 2. sešitek listov, ki se dajo iztrgati: odtrgati list iz bloka; natakar je vzel iz žepa blok in svinčnik; beležni, pisemski blok / risalni blok sešitek risalnih listov ali kartonasta mapa zanje // listek s potrdilom o vplačilu: blagajniški blok; bloki za kosilo 3. zveza držav ali strank s podobnimi interesi: razdelitev držav na dva bloka; antifašistični, opozicijski blok; zahodni blok; odnos med blokoma 4. velik kos kakega materiala: kamniti blok; blok marmorja; aluminij v blokih 5. zapora na mejnem prehodu: obmejni blok; propustnica za blok / iti čez blok; stražiti na bloku / okupator je obdal Ljubljano z žičnim blokom z žično ograjo ◊ filat. blok ena ali več znamk s širšim robom, navadno tudi s priložnostnim besedilom; rad. blok skupina oddaj za določen del dneva; strojn. blok motorja del motorja, ki združuje vse cilindre; cilindrski blok; šport. startni blok opornik, od katerega se odrine tekmovalec na začetku tekalne proge; žel. blok naprava za premikanje, uravnavanje signalov, ki zapirajo ali odpirajo vlaku pot; stavba, v kateri je ta naprava ♪